”-MEN HERREGUD ALLA KAN VÄL COACHA!” – SKULLE INTE TRO DET…

måndag 22 april 2019

Alla kan inte coacha

”Idag har vi väl ändå kommit så långt att de flesta coachar sina medarbetare? Jag tror knappt att det finns några ledare idag som inte vet skillnaden mellan öppna och stängda frågor.” 

Detta är ett utdrag ur ett samtal i förra veckan, och låt mig vara tydlig, det är inte mina ord. Ännu en person som har förväxlat öppna frågor med förmågan att coacha och skapa kraft. Låt mig förtydliga.

Att coacha är en konst

Coaching bygger på tillit och respekt. En coach förutsätter att det finns fler möjligheter tillgängliga för en individ, grupp eller organisation än de man är medveten om. Coachens uppgift är att skapa kreativa och tankeväckande processer som hjälper klienten att identifiera vad man verkligen vill åstadkomma, vilka steg som ska tas för att komma dit och skapa motivation att verkligen ta de stegen. Allt för att maximera klientens personliga och professionella potential.

Det handlar inte bara om vad man ska göra utan lika mycket om vem man vill vara. Ett yttepyttelitet verktyg på vägen är att använda sig av öppna frågor, och konsten att coacha är så mycket mer än det.

Fångad i måsten och svårt att komma loss

Idag känner många att de är marionetter i händerna på omständigheter de inte kan kontrollera. Om dagens ledare verkligen vore coachande skulle känslan av bristande kontroll vara utbytt mot lust eller engagemang. Istället är det så gott som standard att uppleva en bristande kontroll över sin egen situation, svårt att koncentrera sig och sömnproblem.

Många känner även att man har tillgång till för lite information för att kunna se det övergripande målet för sin egen roll och verksamheten i stort. Annars finns mycket information i mejlen, och i takt med att inboxen växer blir mejlen arbetsledande och sätter de egna prioriteringarna åt sidan. Allt detta kan bidra till känslan av att vara fast i omständigheter och ju mer fast man känner sig, desto svårare blir det att komma loss.

Instruktioner och goda råd

Man behöver inte känna sig fångad och fast, för att ibland vilja få någon annans perspektiv på sin situation. Det kan räcka med att man vill bolla någon idé eller bara prata av sig. Vår naturliga reaktion när någon kommer till oss, är att ge dem råd om hur vi hade gjort, om vi vore i deras situation.

Det samma gäller naturligtvis en ledare som ska förklara en ny uppgift för en medarbetare, eller prata om hur den höga arbetsbelastningen ska hanteras. Med de bästa intentioner i sikte börjar de allra flesta ledare att lägga ett pussel, för att komma på det allra bästa rådet att ge utifrån förutsättningarna. Det skulle kunna vara:

  • ”Gör en handlingsplan eller en att-göra-lista!”
  • ”Du kan väl googla hur andra har gjort!”
  • ”Bara gör det, och börja med det svåraste!”
  • ”Jag hade gjort så här…1…2…3”
  • ”Stäng av mejlen och läs den bara mellan 10-10.30! Då får du arbeta ostört!”
  • ”Du får helt enkelt fokusera på dig själv och sluta hjälpa alla andra! Så hinner du i tid.”

Dina råd funkar inte för mig

En av de sanningar vi coacher har om människor är att alla är unikt olika. En coach ger därför aldrig råd, inte ens när klienten uttryckligen ber om det. Eftersom vi har helt olika uppväxter, erfarenheter och källor till belöning kommer vi alltid att ha unikt olika upplevelser av samma situation. Det i sin tur gör att det som fungerar klockrent för en person, inte nödvändigtvis fungerar för en annan. Att det därför är bra att låta personen upptäcka hur den gör, tänker och känner för att lyckas med något, istället för att pracka på dem någon annans strategi. Här kommer vi in på de öppna frågorna och faktumet att coacha inte är att ge råd, utan att skapa nya tankar.

Coachen ger en frizon av möjligheter

Att coacha är mer än att bara ställa öppna frågor. Det handlar snarare om att skapa en frizon för nya insikter. I den zonen är allt ljus på klienten. Vi människor har vid varje stund fem gånger mer fokus på hinder, problem och annat som står i vägen för oss. Hos coachen använder vi de invändningarna som rådgivare när vi istället byter ”hinderglasögonen” mot ”möjlighetsglasögonen”.

Att vara coach och att coacha handlar om att ställa in allt fokus på en annan individ. Ödmjuk inför det omöjliga i att kunna förstå hur en annan människa resonerar, är coachen genuint nyfiket intresserad av det som sker i den andre. Fri från antaganden, värderingar och utan att hela tiden försöka lägga den andres pussel.

Frågorna handlar om att utforska allt det som är unikt för just dig. Vad driver dig, gör dig glad, skapar motivation och känsla av sammanhang? Vem vill du vara om 5 år, och hur tar du nästa naturliga steg på den resan. Om vi leker med tanken att du idag inte alls är fångad i måsten med svårt att komma loss, hur skulle vi då kunna beskriva ditt nuläge?

Inga misslyckande bara feedback

I våra frizoner finns inga misslyckanden, det finns bara resultat. Vissa resultat är bevis på att du är på rätt väg, andra resultat är feedback på att du kan justera det du gör för att hamna upp på banan igen. Alla resultat är feedback, och det är bra för då vet vi hur det går för oss.

Att vilja, våga och växa med målet i sikte

Att coacha handlar om att skapa en vilja att uppnå något, ett mod att våga hålla kursen och en lust att växa som människa. Det handlar om att skala av alla måsten och fokusera på målet. Att vara långt ifrån en marionett som kastas runt. Istället gör klienten sig själv till en vinnande ingrediens i sitt eget liv, som med kraft och tydlighet tar nästa naturliga steg på vägen.

Fokus ger engagemang och glädje

Coaching skapar ett fokus som ger engagemang och glädje. Den dag då majoriteten av ledare verkligen coachar kommer vi uppleva sann dynamik. Med ledare som verkligen använder styrkan i att ha medarbetare som fokuserar på att de vill uppnå något viktigt. Medarbetare med modet att hålla kursen och som väljer att vara en viktig ingrediens i ett sammanhang. Där vårt förmåga att identifiera hinder blir feedback som håller oss på vägen. Först då har vi kommit till en punkt då vi kan säga att många coachar.

När jag då får höra: ”-Men herregud, alla kan väl coacha!”, kommer jag med ett leende att svara: Jajemen, visst är det härligt!

 

 

Lite extra kul om coaching som metod:

Anna Sanderoth Vilkas är delägare i Sumo Business Development. Just nu är 11 coacher från Sumo Business Development AB, i full fart med att individuellt coacha 30 microföretagare i Bohuslän. Fokus är tillväxt, och pilotprojektet utforskar hur coaching som metod, skapar hållbara resultat och långsiktigt engagemang.

Lite extra om mig

Utöver att arbeta som Coach, Mentor och Affärsutvecklare i bolaget Sumo Business Development är jag även en av huvudutbildarna på Gothia Akademi. Där utbildar vi i Katalyserande Coaching och Förändringsledning, med målgrupperna ledare, coacher och andra som vill bli mer effektiva i sin kommunikation och att skapa kraft hos individer, grupper och i organisationer.

Vad kostar coaching? Här finner du min prislista.

Olika sorters coaching.

När du har fyllt i din e-post adress här nedan, kommer du alltid att få mina inlägg så fort de är publicerade!