Jag hade, för några år sedan, förmånen att anlita Fredrik Sträng att tala inför ledarna i den organisation där jag var HR Direktör, han berättade om sina exkursioner för att bestiga Mount Everest. Han berättade bland annat om en av de Sherpor ledde dem uppför berget. Som jag minns berättelsen så var den här Sherpan alltid glad, jag tror att han bara hade sandaler på fötterna och på ryggen bar han stora tomma vattendunkar. Min bild är att den här mannen hoppar framöver stenar och smittar med sin glädje. Jag vill även minnas hur Fredrik berättade hur han förundrades över den lille mannen och hans glädje och hur han slutligen frågade honom om varför han var så glad. Svaret var att han kände att han var så viktig. Att utan honom skulle ingen någonsin komma upp till toppen. Hans uppgift var att så fort man slagit läger, samla in snö och smälta den, för att se till att alla hela tiden hade så mycket vatten som de behövde. Utan vatten skulle ingen nå hela vägen upp till toppen och sedan ner igen. Vatten är livsavgörande i en sådan utmaning som det innebär att bestiga Mount Everest.
Den här berättelsen gick rakt in i mitt hjärta och stärkte min övertygelse om att när den enskilde individen kan se sin roll i ett sammanhang och veta att hen är viktig för att de övergripande målen ska nås, då ökar motivationen och engagemanget.
Jag kan själv känna hur mycket lättare det skulle vara att gång efter annan vandra upp och ned för Mount Everest med vattendunkar på ryggen om jag ser att jag är en livsavgörande faktor för expeditionens framgång. Utan mig, ingen framgång! Om jag istället tänker mig in i att min attityd skulle vara nedlåtande över alla patetiska västerlänningar med sin fina utrustning som inte en klarar av att ordna sitt eget vatten utan som behöver mig för att göra sitt grovgöra, då känns det inte alls lika meningsfullt att vandra upp och ner för berget.
En undersökning från 2013 (State of the global workplace report, Gallup) visar att bara 16% av medarbetarna i Sverige är engagerade i sitt arbete. Det är med andra ord bara 16% som känner samma lust som sherpan när de bär sina vattendunkar på dagarna. Tänk om det istället vore dubbelt så många. Tänk om 32% eller ännu fler gick till sitt arbete och kände att det de gör är viktigt, kanske till och med avgörande för att de övergripande målen ska kunna nås. Hur hade det sett ut i vårt land om så var fallet? Vad hade hänt med välbefinnandet för individen och dennes familj, vänner och bekanta? Hur hade verksamheter sett ut om 32% av medarbetarna kände att de var viktiga och visste vad, hur och varför de var där? Nöjda medarbetare skapar lojala kunder.
Att engagemang och hälsa går hand i hand är anledningen till att Arbetsmiljöverket har tagit fram en föreskrift (AFS 2015:4) för att vända den utbredda trenden med utbrändhet och psykisk ohälsa i arbetslivet. Den börjar gälla den från den 31 mars 2016 och omfattar alla arbetsgivare i Sverige. Kortfattat handlar det om att göra tydligt hur varje medarbetares roll är viktig för att de övergripande målen ska kunna nås. Varje medarbetare (anställd eller inhyrd) ska känna till sina arbetsuppgifter och hur de inbördes är prioriterade om resursbrist skulle uppstå. Det vill säga att om arbetsbelastningen blir så hög att man inte hinner göra allt, så ska var och en veta vad just de ska prioritera. Det ska även vara tydligt vem man ska kontakta om man behöver råd och hjälp.
Nu kan vi som arbetsgivare välja att se det som ännu en byråkratisk tvångströja vi måste ta på oss, eller så kan vi se det som en fantastisk möjlighet att skapa en struktur som ger engagerade medarbetare med en tydlig koppling mellan den egna prestationen och de övergripande resultaten. Ett strukturerat sätt att skapa samma engagemang som Sherpan känner inför varje expedition upp och ner för Mount Everest, där han, i bara sandaler, ser till att upptäcksresanden från hela världen får det vatten de behöver för att överleva sin expedition.
Jag håller just nu utbildningar, föreläsningar och workshops på ämnet hur du förbereder din organisation för AFS 2015: 4. Är du intresserad så är du varmt välkommen att ta kontakt med mig. Telefon 0721-605065 eller anna@sumoteam.com