Tänk att de allra flesta av dina upplevda begränsningar, egentligen bara är ett resultat av din hjärnans sätt att filtrera information. Varje nu levande person har oändligt många fler valmöjligheter, än vad vi själva är medvetna om. Ändå kör vi fast, och känner att vi inte kommer vidare. Vi ser inte alla de möjligheter vi har framför oss. Våra upplevelser av hur saker och ting är, har målat oss en karta över vår upplevda verkligheten som saknar nyanser och detaljer. Här kommer du att få 6 frågor som vidgar din karta och ger den en ökad detaljrikedom. Det kommer att göra det lättare för dig att navigera mot dina mål.
Jag vet precis!
Det är fascinerande hur vi utvecklas. Från att vara nyfikna barn, sugna på att upptäcka allt, till att bli vuxna som har svar på alla frågor! Även när vi inte har svar på frågor, tenderar vi att svara som om vi visste. Och tjipp-tjillivipp har vi levererat ett svar, som det gäller att hålla fast vid. Annars riskerar vi att bli avslöjade. Vi cementerar, argumenterar och motiverar, att vår karta av verkligheten, är den rätta.
Hur skulle det annars kunna vara?
Tänk vad skönt att få vara genuint nyfiket intresserad av vad som finns utanför vår egen värld. Att inte alltid känna att vi måste ha svar på alla frågor, utan istället förutsättningslöst utforska. Tänk att få lämna den krassa tillvaron av fasta principer, och istället ge sig ut på en upptäcktsfärd samt där uppleva vad som egentligen är möjligt. Det värsta som kan hända är att vi, var och en, får en mer nyanserad karta av vår verklighet. En karta som möjliggör våra ambitioner och bättre representerar vad vi står inför.
Vi skulle drunkna
Med den mängd information som sköljer över oss varje sekund, skulle vi drunkna om vi inte hade filter som hjälper oss att hantera flödet. Varje sekund generaliserar, raderar och förvränger vi information så att det passar den bild vi har av vad som egentligen händer. Som barn hade många av oss en leksakslåda med klossar och ett lock. I locket fanns ett antal öppningar med olika former, och uppgiften var att stoppa rätt kloss i rätt öppning så att de trillade ner i lådan. Enbart de klossar vars form matchade en öppning kom ner i lådan.
Om vi leker med tanken att det fanns klossar med andra former fick de inte plats. Möjligen skulle man kunna tälja till dem, så att de med lite våld passade en öppning. Kanske någon fuskade ner dem genom att öppna locket och medvetet lägga dem i lådan. Där skulle de skramla omkring, men de skulle ha fuskat till sig en plats i lådan. Tänk om vi istället skapade ytterligare öppningar för nya former i locket. Helt enkelt en bättre representation av de klossar, som är vår verklighet, då skulle alla få plats.
Genuint nyfiket intresserad
Att våga vara genuint nyfiket intresserad, skapar otroliga insikter och är ett av coachens viktigaste hjälpmedel. Ödmjukt medveten om att varje individ, är helt unikt olik alla andra. Det är omöjligt för mig att veta vad som händer hos en annan individ om jag inte frågar, eller ber dem precisera.
Precisionsmodellen skapar en mer nyanserad karta
Ett språkligt verktyg som vi använder inom NLP vad gäller coaching, mentorskap och utbildning är metamodellen, och en del av den heter precisionsmodellen. Den syftar att öppna upp där en person/grupp har skapat begränsningar genom sin karta. men där de begränsningarna inte nödvändigtvis finns i verkligheten. Det är sex stycken användbara frågor att ha med sig. När de ställs med det genuint nyfikna intresset kan de vara enormt befriande
1. Jämfört med vem/vad?
- ”Jag är inte tillräckligt bra på det!” – Inte är tillräckligt bra, jämfört med vem?
Det är mycket vanligt att begränsa sig själv i sina möjligheter, genom att jämföra sig med en referensram som inte är gynnsam. När själva jämförelsen skapar en känsla av att vara underlägsen, är det befriande att byta ut referensen mot en som är mer till ens fördel.
2. På vilket sätt?
- ”Min kollega gör mig olycklig!” – På vilket sätt gör din kollega dig olycklig?
När vi beskriver en upplevelse eller en händelse förenklar vi den vilket ofta leder till att den blir väldigt vag och ospecifik. Att ha en kollega som gör att man mår dåligt kommer att begränsa min upplevelse av mitt arbete. För att kunna komma vidare och växa i situationer, är det värdefullt att bli mer konkret, och att lämna några exempel på vilka beteenden det är som skapar känslan. Först då kan man fundera över vad det handlar om egentligen.
3. Vilka undantag finns det?
- ”Alla andra får en Iphone X i julklapp!” – Om vi leker med tanken att det inte är hela sanningen, vilka undantag finns det?
Tonåringar är mästerliga på att generalisera till sin fördel, det är de flesta vuxna medvetna om. Förvånande är dock de mängder av generaliseringar som uttalas i samtal mellan vuxna. Återigen, generaliseringar är ett viktigt sätt för oss att kunna hantera vår verklighet, och ofta skapas då slutsatser som inte reflekterar hela verkligheten. Så vad mer är sant?
4. Vem/vad mer specifikt?
- ”Det är svårt att hänga med i allt som händer!” – Vad mer specifikt är det du upplever är svårt att hänga med i?
När vi är ospecifika i det vi upplever kan känslan av att någonting är svårt, kladda av sig på fler områden än vad det egentligen avser. Genom att ställa frågor som förtydligar vad mer exakt det handlar om, minskar vi känslan av att begränsas och skapar en kraft framåt. Det finns en kraft i att vara tydlig i vilken del av en process man upplever en begränsning.
5. Vad hindrar dig?
- ”Jag kan inte börja ställa en massa frågor till folk som begränsar sig!” – Vad är det som hindrar dig från att ställa frågor till dem?
När du börjar lyssna efter allt man inte kan göra, så är det förvånande att vi gör något överhuvudtaget. Ofta handlar det om att man inte tidigare har sett det sagda som ett möjligt alternativ, och därför inte kan skapa sig en bild av vad resultatet skulle vara. Frågan ”vad hindrar dig” eller ”vad skulle hända” ger individen utrymme att funderar över vad som då skulle ske. Det är väldigt sällan som det vi upplever som en omöjlighet, är omöjlig i verkligheten.
6. Vad skulle hända om du inte…?
- ”Jag måste hämta barnen!” – Vad skulle hända om du inte hämtar barnen?
Förvånansvärt ofta uttrycker vi oss på sätt som indikerar att vi känner ett tvång. Det finns sannolikt inte många föräldrar, som aktivt skulle välja, att låta barnen vara kvar på förskolan hela natten. Vi vill hämta dem eftersom vi vill vara tillsammans med dem. Ändå väljer vi att uttrycka ett tvång, omedvetna om att när vi säger att vi måste göra saker, väcker det känslor av att vara begränsade. När du känner dig begränsad i ditt liv kan det vara en god idé att börja vilja göra saker och sluta med alla måsten. Det är möjligt att du inte vill dammsuga, men du vill sannolikt ha det rent hemma.
Vilket värde har frågorna, egentligen?
- De samlar information och utmanar den information som den egna kartan förbiser och utelämnar.
- De skapar förtydliganden genom att fråga efter vad det egentligen handlar om.
- De identifierar begränsningar genom att frågor som ställs skapar insikt om var man har potential att vara friare och mer kreativ
- De visar på alternativa val, möjligheter och vägar, genom att berika kartan av verkligheten med fler nyanser.
Jag vill att du lovar mig en sak…
Syftet med dessa frågor är att skapa nya insikter, med fler nyanser till kartan av verkligheten, för att öka en individs förståelse för sin egen potential. Ställ dem därför med omsorg och var genuint nyfiket intresserad över vad som händer i den andra personen. Lyssna med öppet sinne och var helt trygg i att det som kommer fram är viktigt. Genom att verkligen lyssna och att uppriktigt svara, berikar vi varandra och vi växer exponentiellt!
Vidgade perspektiv skapar nya möjligheter för fokus, engagemang och glädje! Behöver ni mer av det på din arbetsplats? Boka en inspirationsföreläsning eller varför inte en workshop? Mina kontaktuppgifter finner du här, priser här och referenser här.